Žiri

Svjetlana Despot Produkt dizajnerica i dizajnerica interijera

Svjetlana Despot dizajnerica je interijera i produkt dizajnerica s više od 25 godina iskustva. Po završetku Građevinskog fakulteta u Rijeci, zapošljava se u IGH (1986. – 1992.) te paralelno pohađa privatnu školu dizajna interijera (1988. – 1990.). Godine 1992. Svjetlana Despot osniva Data Decor dizajn centar koji se od početka bavi dizajniranjem i proizvodnjom uporabnih predmeta. Tada započinje suradnju s hrvatskom industrijom namještaja i tvornicama tepiha, što ju čini pionirkom hrvatskog produkt dizajna.

Razvila je niz unikatnih proizvoda za poznate kupce u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i proizvode koje hrvatska industrija serijski proizvodi. Stalna želja za usavršavanjem navodi je na pohađanje Chelsea College of Art and Design u Londonu. U sklopu Data Decor centra, osniva zaseban dizajn odjel, Interior & Product Design Studio, koji se bavi dizajnom interijera i produkt dizajnom. Godine 2004. Svjetlana Despot pokreće vlastiti brend Data by Despot. Zahvaljujući izvrsnom poznavanju materijala i tehnologije proizvodnje, organizirala je proizvodnju i distribuciju proizvoda stvorenih prema DIY modelu. Unutar brenda Data by Despot osmislila je šest kolekcija koje broje više od stotinu različitih predmeta. Od samih početaka, Data by Despot izdvaja se inovativnim pristupom dizajnu i proizvodnji. Svaki projekt, od najmanjih detalja do finalnog proizvoda, istovremeno uključuje spajanje visoke tehnologije i pomalo zaboravljenih tehnika ručnog oblikovanja.

Dizajnerica i danas svoj rad usmjerava prema istraživanju strukture materijala, ali i prema primjeni tradicionalnih tehnika ručnog oblikovanja. Predstavljanje u muzejima diljem svijeta i osvajanje nagrada za kolekcije ovoga brenda doprinijeli su njegovom prisustvu na stranom tržištu.

Glava je puna i najteže je zaustaviti ideje i usmjeriti ih. Nekih se moraš odreći, odvojiti bitno od nebitnoga. Onda se javi prva ideja vodilja, upali se lampica. Tako blink krene s nekim sloganom ili filmom u glavi. Inspirirana sam organskim oblicima i svijetom oko sebe. Dizajnirati prostor je način stvaranja jedinstvenog senzornog okruženja koje djeluje neprimjetno i kohezivno. To je jedinstven mikro-svemir koji stvara utjecaj na svoje korisnike i može donijeti sreću, mir i inkluzivnost. Interijer često zamišljam kao nastavak urbanog tkiva koji povezuje okoliš s njegovom nutrinom, stvarajući vizualnu vezu između vanjskog i unutarnjeg prostora, uvažavanjem elemenata prirodnog okoliša.
Svjetlana Despot

Cijeli intervju sa žiratoricom možete pronaći ovdje.