O izložbi

Izložba hrvatskog dizajna, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, uključujući dizajn vizualnih komunikacija i grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn prostornih intervencija i sustava, dizajn interakcija i elektroničkih medija, kritički, odnosno konceptualni dizajn, modni i odjevni dizajn itd.

Osim što od 1999. godine predstavlja najbolje od profesionalne produkcije hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji. O reputaciji i važnosti ovih izložbi govori i činjenica da se od 2010. održavaju u Muzeju za umjetnost i obrt, jednoj od najposjećenijih i najuglednijih muzejskih institucija u regiji.

Izložba će se ove godine održati u novom prostoru, Laubi – kući za ljude i umjetnost, s obzirom na to da je Muzej za umjetnost i obrt zbog oštećenja nastalih u potrebu privremeno zatvoren. Osim toga Izložba će se prezentirati i na online platformi koju smo uspostavili za prošlu izložbu.. Na otvorenju izložbe održat će se i promocija tiskanog kataloga, odnosno publikacije Pregled hrvatskog dizajna 21/22 te svečana dodjela Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva (u slučaju da će na snazi biti ograničenja vezana uz javne skupove uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, planirana događanja ćemo prilagoditi trenutnim okolnostima).

Radovi prijavljeni na ovu izložbu prolaze strogu kritičku selekciju koju provodi Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od nekih od najvećih autoriteta u različitim područjima profesionalnog dizajnerskog djelovanja, uključujući ne samo dizajnere nego i kustose, kritičare i teoretičare dizajna. O odabiru radova i nagradama odlučuje Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Robert Čanak (Wayfinding konzultant, Studio Node/Modulex Croatia), Dario Dević (Lead Designer, Agencija 404), Nataša Njegovanović (industrijska dizajnerica, Studij dizajna), Luka Perić (dizajner digitalnih proizvoda, suvlasnik Studija Bien), Cvetka Požar (kustosica, MAO Ljubljana), Zlatka Salopek (grafička dizajnerica, Studio Kuna zlatica) i Juraj Zigman (modni dizajner, modni obrt Zigman) te dva inozemna člana koji će biti imenovani naknadno.

Ovogodišnje kategorije su: Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Nagrade i Posebna priznanja HDD-a dodjeljuju se u svim kategorijama. Posebna Nagrada HDD-a za životno djelo ove će godine biti dodijeljena dizajneru vizualnih komunikacija Borisu Ljubičiću. Najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 21/22 dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22 temeljna je dvogodišnja publikacija koja donosi pregled najkvalitetnije hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. Opsežna publikacija na cca 300 stranica predstavlja radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22. Publikacija predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse. Publikacije Pregled hrvatskog dizajna u tom su smislu nastojanje da se sadašnji trenutak hrvatskog dizajna kontekstualizira, kritički propita i arhivira. Drugi i najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u sedam kategorija: vizualne komunikacije, produkt/industrijski dizajn, modni dizajn, el. mediji itd. Osim grafičkih i fotografskih reprodukcija, svi radovi predstavljeni su i kratkim tekstovima koji objašnjavaju polazišta, ideje i proces realizacije projekata. Treći segment publikacije prezentira aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u razdoblju između dvije bijenalne izložbe. Publikacija je dvojezična (hrvatsko-engleski). Svi sudionici izložbe Pregled hrvatskog dizajna dobivaju bez naknade. Moguće je dobiti samo jedan katalog po odabranom radu. Svi sudionici izložbe kao i članovi HDD-a mogu kupiti dodatne primjerke kataloga po sniženoj cijeni.