O izložbi

Izložba hrvatskog dizajna, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, uključujući dizajn vizualnih komunikacija i grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn prostornih intervencija i sustava, dizajn interakcija i elektroničkih medija, kritički, odnosno konceptualni dizajn, tekstilni, modni i odjevni dizajn itd.

Izložba hrvatskog dizajna

Osim što od 1999. godine predstavlja najbolje od profesionalne produkcije hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji. O reputaciji i važnosti ovih izložbi govori i činjenica da se od 2010. do 2020. održavala u Muzeju za umjetnost i obrt, jednoj od najposjećenijih i najuglednijih muzejskih institucija u regiji, a od 2022. u jednom od najvibrantnijih
izložbenih prostora – Laubi – kući za ljude i umjetnost.

Osim izložbe koja će se i ovog puta održati u Laubi – kući za ljude i umjetnost u siječnju 2025., svi selektirani radovi bit će objavljeni i na online platformi koju smo uspostavili na prethodnim izdanjima, a bit će otvorena već u prosincu ove godine. Na otvorenju izložbe održat će se i promocija tiskanog kataloga, odnosno publikacije Pregled hrvatskog dizajna 23/24 te svečana dodjela Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izložba hrvatskog dizajna

Radovi prijavljeni na ovu izložbu prolaze strogu kritičku selekciju koju provodi Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od nekih od najvećih autoriteta u različitim područjima profesionalnog dizajnerskog djelovanja, uključujući ne samo dizajnere nego i kustose, kritičare i teoretičare dizajna. O odabiru radova i nagradama odlučuje Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Sarah Baron Brljević (dizajnerica digitalnih proizvoda, Porsche Digital Croatia), Lana Cavar (dizajnerica vizualnih komunikacija), Lana Grahek (dizajnerica vizualnih komunikacija), Sven Jonke (produkt dizajner, Numen/For Use), Maša Milovac (produkt dizajnerica), Sean Poropat (dizajner vizualnih komunikacija, Studio Sonda), Gala Marija Vrbanić (dizajnerica vizualnih komunikacija i modna dizajnerica) te dva inozemna člana koji će biti imenovani naknadno.

Izložba hrvatskog dizajna

Ovogodišnje kategorije su: Dizajn vizualnih komunikacijaDizajn knjiga i publikacija, Industrijski / produkt dizajnDizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcijaDizajn ambalažeTekstilni, modni i odjevni dizajnCjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Nagrade i Posebna priznanja HDD-a dodjeljuju se u svim kategorijama. Dobitnika/dobitnicu Nagrade HDD-a za životno djelo objavit ćemo tijekom ljeta. Najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 23/24 dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izložba hrvatskog dizajna

Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 23/24 temeljna je dvogodišnja publikacija koja donosi pregled najkvalitetnije hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. Opsežna publikacija na cca 300 stranica predstavlja radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 23/24. Publikacija predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse. Publikacije Pregled hrvatskog dizajna u tom su smislu nastojanje da se sadašnji trenutak hrvatskog dizajna kontekstualizira, kritički propita i arhivira. Drugi i najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u devet kategorija: vizualne komunikacije, produkt/industrijski dizajn, modni dizajn, el. mediji itd. Osim grafičkih i fotografskih reprodukcija, svi radovi predstavljeni su i kratkim tekstovima koji objašnjavaju polazišta, ideje i proces realizacije projekata. Treći segment publikacije prezentira aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u razdoblju između dvije bijenalne izložbe. Publikacija je dvojezična (hrvatsko-engleski). Svi sudionici izložbe Pregled hrvatskog dizajna dobivaju bez naknade. Moguće je dobiti samo jedan katalog po odabranom radu (maksimalno do tri primjerka po autoru/timu u slučaju većeg broja radova). Svi sudionici izložbe kao i članovi HDD-a mogu kupiti dodatne primjerke kataloga po sniženoj cijeni.